ایرج مصداقی  
تماس
زندگینامه
از سایت‌های دیگر
مقاله
گفت‌وگو
صفحه‌ی نخست


شورای نگهبان، دستگاه قضایی و روابط انگلیسی

ایرج مصداقی

یک مثال بارز در مورد استاندارد دوگانه نظام ولایی نوع نگاه به بریتانیا است. به این کشور در تبلیغاتشان می‌تازند، به سفارت‌خانه‌‌اش حمله می‌کنند، اما برای تحصیل و درمان به "روباه پیر" علاقه ویژه‌ای دارند. بخشی از کادرهایشان که دارای عنوان "دکتر" هستند، در انگلستان تحصیل کرده‌اند. چشمگیر در میان آنها عوامل شورای نگهبان است.
برخلاف تبلیغات دستگاه تبلیغات نظام اسلامی در مورد بریتانیا و "روباه پیر" و "استعمار انگلیس" بسیاری از چهره‌های قضایی و حقوقی نظام ولایی به ویژه حقوقدانان تأثیرگذار شورای نگهبان از دانش‌آموختگان انگلستان هستند.
تصویب مواد راجع به کسب و کار شناختن وکالت و تایید آن، به ویژه از حقوقدانان شورای نگهبان، آخرین دسته‌گل آنان است.
 
عباسعلی کدخدایی
عباسعلی کدخدایی در سال ۱۳۴۰ در اصفهان به‌دنیا آمد. در سال ۱۳۵۸ در رشته‌ی حقوق دانشگاه تهران پذیرفته شد. او جزو ۱۸۰ دانشجویی بود که بهشتی گرد ‌آورد تا دوره‌های آموزشی برای آن‌ها گذاشته و علم حقوق به آن‌ها بیاموزد در حالی که خود سواد حقوقی نداشت.
 
عباسعلی کدخدایی
کدخدایی در سن ۱۹ سالگی به عنوان بازجو در اوین به خدمت لاجوردی درآمد. پس از چند سال فعالیت در دادسرای انقلاب تهران، به سپاه پاسداران پیوست و به مناطق جنگی رفت. او پس از بازگشایی دانشگاه‌ها، جسته و گریخته تحصیل خود را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران از سرگرفت و موفق به اخذ مدرک لیسانس شد.
در سال ۱۳۷۰ درحالی که عضو وزارت سپاه بود با بورسیه وزارت علوم راهی انگلستان شد تا در دانشگاه‌ هال، در شهر کینگزستون (Kingston) در رشته‌ی حقوق بین‌الملل به تحصیل بپردازد. کدخدایی سپس برای تحصیل در مقطع دکترا راهی دانشگاه لیدز انگلستان شد و دوره دکترای خود را در رشته حقوق بین‌الملل به اتمام رساند.
کدخدایی در حالی که عضو هیأت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تهران بود، به دعوت علی لاریجانی رئیس وقت سازمان صدا و سیما به این سازمان رفت و در دفتر مطالعات حقوقی، تحقیقی در زمینه‌ی ماهواره‌ها و پخش مستقیم از آن‌ها برای این سازمان انجام داد.
عباسعلی کدخدایی عضو گروه چهارنفره قضات دیوان دائمی داوری بین‌المللی است. او از ۱۳۸۰ به عنوان عضو حقوقدان وارد شورای نگهبان شد. از آن هنگام تا کنون − به جز در فاصله ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ به دلیل رأی نیاوردن در مجلس – پای ثابت این نهاد است. کدخدایی از تیر ۱۳۹۵ سِمَت سخنگویی شورای نگهبان را بر عهده دارد.
هادی طحان‌نظیف دیگر عضو حقوقدان شورای نگهبان یکی از دست‌پروردگان کدخدایی است. او در دانشگاه تهران با کدخدایی آشنا شد و به حلقه‌ی قدرت راه‌ یافت. کدخدایی که در شورای نگهبان وردست احمد جنتی بود استاد راهنمای طحان‌نظیف در نگارش رساله‌ی دکترا بود.
هادی طحان‌نظیف در سال ۱۳۸۷ وارد دولت احمدی‌نژاد شده و در معاونت حقوقی و پارلمانی ریاست جمهوری مشغول به کار می‌شود و سپس با حکم عباسعلی کدخدایی به عنوان مشاور حقوقی به شورای نگهبان راه می‌یابد و دبیر داخلی جلسات شورای نگهبان شد و به مدت ده سال کنار دست احمد جنتی و عباسعلی کدخدایی مسئولیت تنظیم صورت جلسات شورای نگهبان بود.
سید فضل‌الله موسوی
فضل‌الله موسوی در سال ۱۳۳۲ در اصفهان به دنیا آمد. در سال ۱۳۵۱ در رشته‌ی حقوق دانشگاه تهران پذیرفته شد. او هیچ‌ سابقه‌ای در مبارزات دانشجویی قبل از انقلاب نداشت و پس از شروع جنگ ایران و عراق هم هیچ نشانی از فعالیت و یا مشارکت او در جنگ نیست. موسوی تحصیلات خود را تا مقطع فوق لیسانس در رشته حقوق خصوصی در دانشگاه تهران ادامه داد و در سال ۱۳۶۴، برای ادامه تحصیل به لندن رفت و سپس از دانشگاه لیورپول در رشته حقوق بین‌الملل پذیرش گرفت.
seyed-fazlullah-mousavi
سید فضل‌الله موسوی
در سال ۱۳۷۱ جذب هیأت علمی دانشگاه تهران شد و از سال ۱۳۷۳ علاوه بر تدریس در دانشگاه تهران، به سمت معاون آموزشی و سرپرست تحصیلات تکمیلی دانشکده حقوق دانشگاه تهران گمارده شد. در سال ۱۳۸۱ با عضویت در کمیته حقوقی شورای‌عالی انقلاب‌فرهنگی و کمیسیون حقوق بین‌الملل شورای‌‌عالی توسعه قضایی وابسته به قوه قضاییه، به حاکمیت نزدیک شد و توسط هاشمی‌شاهرودی برای تصدی کرسی حقوقدان شورای نگهبان به مجلس ششم معرفی شد اما رأی نیاورد.
در سال ۱۳۸۳ با حمایت احمدی‌‌نژاد در لیست انتخاباتی وی قرار گرفت، به مجلس شورای اسلامی راه یافت و بر کرسی نایب‌رئیسی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس نشست. سید فضل‌الله موسوی که در تیم حقوقی احمدی‌نژاد بود به حکم وی به عضویت هیأت نظارت بر حسن اجرای قانون اساسی درآمد و به ریاست کمیته حقوق دفتر گسترش وزارت علوم تحقیقات و فناوری رسید. سپس با حکم فرهاد رهبر، رئیس وقت دانشگاه تهران به ریاست دانشکده حقوق دانشگاه تهران منصوب شد. در این دوران تعدادی زیادی از اساتید حقوق دانشگاه تهران به حکم او بازنشسته‌ شدند. این امر با اعتراضات بسیاری روبرو شد.
جنتی، دبیر شورای نگهبان، سید فضل‌الله موسوی را در سال ۱۳۸۷ به عضویت هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ منصوب کرد تا در حمایت از احمدی‌نژاد و تقلب در انتخابات از چیزی فروگذار نکند. او بین سال‌های ۸۸ تا ۹۰ عضو هیأت منصفه دادگاه مطبوعات بود و در سال ۱۳۹۵ از سوی صادق لاریجانی رئیس وقت قوه قضاییه به مجلس دهم معرفی شد و به عضویت شورای نگهبان در آمد.
در بهمن ۱۳۹۳ مرگ حسین خجسته‌نیا یک دانشجوی دوره دکترا بعد از خروج از دفتر کار وی در دانشکده حقوق، خبر پرحاشیه دیگری بود که او سعی کرد آن را بی‌ارتباط با مسایل دانشکده بداند. در حالی که خجسته‌نیا در اتاق موسوی کپسول سیانوری را که از قبل تهیه کرده بود با یک جرعه آب سرمی‌کشد.
 او جزو حقوقدانانی بود که از رد صلاحیت هاشمی‌رفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کرد.
مسعود اخوان فرد
مسعود اخوان فرد در سال ۱۳۳۸ به دنیا آمد. رئیس سابق سازمان بسیج حقوقدانان یکی دیگر از دانش‌آموختگان انگلیس است. او در سال ۱۳۵۶ در رشته‌ی حقوق قضایی دانشگاه تهران پذیرفته شد و از سال ۱۳۶۰ به دادستانی انقلاب اسلامی پیوست و به جرگه‌‌ی شکنجه‌گران درآمد. فوق لیسانس خود را در رشته‌ی حقوق بین‌الملل از دانشگاه ادین بارا انگلیس در سال ۱۳۶۷ و دکترای حقوق تجارت بین‌الملل خود را از دانشگاه استراسکلاید انگلیس در سال ۱۳۷۰ اخذ کرد.
مسعود اخوان فرد
اخوان‌فرد ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را به عهده دارد و عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی مالک اشتر و درگیر پروژه‌های اتمی است.
او مدتی معاونت حقوقی، بین‌المللی، سازمان انرژی اتمی را به عهده داشت و در حال حاضر عضو کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات است. مسعود اخوان فرد جزو حقوقدانانی بود که از رد صلاحیت هاشمی‌رفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری و اعدام روح‌الله زم حمایت کرد.
فیروز اصلانی
فیروز اصلانی در سال ۱۳۳۷ به دنیا آمد. در سال ۱۳۵۶ وارد رشته حقوق قضایی دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۶۵ فارغ‌التحصیل شد. او در سال ۱۳۶۸ با استفاده از رانت اسلامی به دانشگاه هال انگلستان رفت و در سال ۱۳۶۹ در رشته‌ی حقوق بین‌الملل فوق‌لیسانس گرفت. این که وابستگان نظام اسلامی چگونه به سرعت مدارک علمی را آن‌هم به زبانی دیگر کسب می‌کنند از عجایب روزگار است.
انصراف «فیروز اصلانی» از کاندیداتوری به نفع
فیروز اصلانی
در سال ۱۳۸۶ دکترای خود را در رشته‌ی اندیشه‌ی سیاسی از پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی دریافت کرد.
در سال ۱۳۸۳ در زمره‌ی حقوقدانانی بود که از سوی هاشمی‌شاهرودی برای انتخاب سه حقوقدان شورای نگهبان به مجلس معرفی شد اما آرای لازم را کسب نکرد.
او عضو هیأت منصفه‌ی دادگاه مطبوعات بود و در پرونده‌های گوناگون وکالت حسین شریعتمداری و روزنامه کیهان را به عهده داشت.
اصلانی که دانشیار حقوق عمومی دانشگاه تهران است از مدافعان صدور حکم «مهدور‌الدم» است.
او همچنین مدیر گروه حقوق عمومی و بین‌الملل دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و عضو شورای‌عالی سازمان بسیج حقوقدانان و عضو کمیسیون حقوقی سازمان بسیج حقوقدانان است.
میرحسین میرمحمدصادقی
میرحسین میرمحمدصادقی در سال ۱۳۳۵ در تهران به دنیا آمد. پدرش، علاء‌الدین میرمحمد‌صادقی، از گردانندگان مؤتلفه و از سرمایه‌داران بزرگ کشور است.
میرمحمد صادقی معاون قوانین مجلس
میرحسین میرمحمدصادقی
میرمحمدصادقی که در کارنامه خود استادی دانشکده حقوق دانشگاه «شهید بهشتی» و ریاست دانشگاه علمی و کاربردی اتاق بازرگانی ایران را دارد، با استفاده از رانت‌ اسلامی به مدت ده سال در لندن و لیورپول به تحصیل در رشته‌ی حقوق پرداخت.
او در دوران اقامت در انگلستان مدتی با بخش حقوقی و مطبوعاتی سفارت جمهوری اسلامی در لندن همکاری داشته و به مدت پنج سال در فاصله سال‌های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۵ به عنوان سرپرست دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران در لندن فعالیت می‌کرد. در اسفندماه ۱۳۷۳ از سوی شیخ محمد یزدی به عنوان رئیس دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری منصوب و مشغول به کار شد و در دوران هاشمی شاهرودی سخنگوی قوه قضاییه بود.
حشمت‌الله سماواتی
حشمت‌الله سماواتی در سال ۱۳۳۸ در همدان به دنیا آمد و پس از پایان تحصیلات ابتدائی و متوسطه در سال ۱۳۵۸ وارد دانشگاه «شهید بهشتی» تهران شده و در رشته حقوق قضایی مشغول تحصیل شد.
حشمت الله سماواتی
حشمت‌الله سماواتی
پس از انقلاب فرهنگی به تبریز شتافت و دستیار موسوی‌تبریزی دادستان انقلاب این شهر شد. پس از انتقال موسوی تبریزی به دادستانی کل انقلاب اسلامی جانشین وی شد و جنایات بسیاری را رقم زد.
پس از بازگشایی دانشگاه‌ها به دانشگاه بازگشت و پس از اخذ لیسانس در رشته‌ی حقوق خصوصی فوق لیسانس گرفت.
سماواتی سپس با استفاده از رانت ولایی و بورسیه به انگلستان شتافت و در رشته‌ی حقوق تجارت بین‌الملل دانشگاه «هال» فوق‌لیسانس گرفت و در دانشگاه بیرمنگام در رشته‌ی حقوق شرکت‌ها تحصیلاتش را ادامه داد.
سماواتی مانند دیگر قضات و دادستان‌های انقلاب اسلامی و سرکوب‌گران دهه‌ی ۶۰ با استفاده از رانت اسلامی به وکالت که شغل پردرآمدی برای امثال اوست، روی آورد. او یکی از وکلای مورد اعتماد دستگاه قضایی است که می‌تواند در دادگاه‌های امنیتی و سیاسی وکالت کنند. 
در کنار فعالیت‌های حقوقی، وی به تدریس در دانشگاه‌ها پرداخته و در کارنامه‌ی خود معاونت پژوهشی دانشکده علوم قضایی و سردبیری «مجله دیدگاه‌های حقوقی» در سال‌‌های ۱۳۷۵ و ۱۳۷۶ را دارد. این فصلنامه امروز با نام «فصلنامه دیدگاه‌های حقوق قضایی» انتشار می‌یابد. سماواتی سپس جای خود را به سیامک ره‌پیک داد که در حال حاضر عضو حقوقدان شورای نگهبان است. وی در دوران ریاست سیامک ره‌پیک در دانشکده علوم قضایی و خدمات اداری مدت‌ها معاونت پژوهشی وی را به عهده داشت.
منبع:رادیو زمانه

منبع: رادیو زمانه

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:

facebook Yahoo Google Twitter Delicious دنباله بالاترین

   

نسخه‌ی چاپی  


irajmesdaghi@gmail.com    | | IRAJ MESDAGHI 2007  ©